Quote

Лъчезар Бояджиев: Визуални протоколи – обект и наратив

На 9 май ни гостува Лъчезар Бояджиев, артист визуалист, куратор, лектор и съосновател на Института за съвременно изкуство:

Визуални протоколи – обект и наратив
(Казват, че на 7.IX.1982г. вторник, в 10:03ч. сутринта по московско време, в гр. Одеса се е състоял „първият в историята на човечеството пилотиран полет на мисълта”…)

Презентацията в жанра на lecture-performance е опит на автора да осмисли връзката между ранните си произведения от кр.1980-те/н.1990-те години и някои от най-новите си визуално-художествени проекти. Употребявайки различни дисциплини, информационни потоци, изразни средства и визуално-словесни инструменти тези проекти се изливат в епистемна акселерация без това да им е било целта. Проектите търсят, намират, губят и проблематизират връзки между обекти в света, които е възможно да съществуват, но никога не могат да бъдат доказани.
Например – според автора, единственият релевантен въпрос, свързан с епохата на Антропоцена е как той ще свърши: а/ екологична катастрофа за вида; б/ посещение на метеорит в планетата; в/ планетарна експедиция в черна дупка; г/ нещо друго…? Под-въпрос на този е въпросът – видът ни има ли избор?

Кога: 09.05., 18:30
Къде: 149 ауд. в Ректората на СУ (Централна сграда, ет. 4)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s