Video

Киносеминар със Стоян Ставру: „Светецът на вечната младост“

На 24 март (петък), от 18:00 ч. в 150 ауд. (СУ, Ректорат) гледаме епизод от британската sci-fi поредица „Черно огледало“ (Black Mirror) на Чарли Брукър, в която той се занимава с близкото бъдеще на технологиите и противоречивите последствия от развитието им в посока овладяване и програмиране на човешкото съзнание. В тази среща на Киносеминар разискваме правните и философски казуси в епизода „Сан Джуниперо“ (“San Junipero”) с д-р Стоян Ставру, модератор на кинодискусиите ни. Ето и неговият анонс:

Желанието да живеем вечно присъства като обещание в почти всяка човешка митология и религия. Но това е едно обещание за трансцедентност, за отвъдност, непостижима в рамките на материалния свят, в който разполагаме своето ежедневие. Вечността не изключва, а в някаква степен дори се нуждае от смъртта като преход към отвъдното.
Желанието да живеем без смърт е нов тип желание, което все по-често се свързва с реално постижимото. То е част от мотото на съвременната високотехнологична медицина, която предлага нарастваща по своя обем система от мерки (а скоро – и от лекарства) за справяне не само със старостта, но и за премахването на смъртта.
Фантазия или план, далечна утопия или наближаваща ситуация е животът без смърт? Как би изглеждал този живот и как би могъл да бъде “обезопасен”? И от какво всъщност следва да бъде “обезопасен”?

Advertisements