Status

Зорница Драганова: Самоорганизирани пространства в града

Новата академична година, освен нови предизвикателства, широки изследователски писти и заплетени лабиринти от въпроси, носи и още (много) от неформалната дискусионна среда, която се стараем да развиваме вече четвърта година в Семинар за хуманитаристи. За актуална информация за предстоящи събития следете профила ни във Фейсбук или ни изпратете заявка за включване в мейлинг лист на seminar.humanitaristi@gmail.com. Заявки за представяния на теми, текстове или дискусии върху филми можете да ни изпращате както във Фейсбук, така и по и-мейл 🙂

Започваме осмия си академичен семестър с представяне на наскоро защитената докторска тема на Зорница Драганова: „Алтерглобалистки перспективи: политически ориентации и културни практики в социалните центрове на Балканите“. Авторката ще разкаже за антропологичното си изследване сред 10 самоорганизирани общности в 7 града в България, Турция, Гърция и Македония.
Една от широките дефиниции на „социален център“ е тази на ЛаВил: „публично пространство на близост“. Това е пространство, което привърженици на идеите за нейерархични социални инициативи споделят както с практически цели, така и с по-глобалната визия за създаване на алтернативни градски пространства на комуникация. Изследването се занимава с възникването, развитието и проблемите на социалните центрове в България и съседните страни. Текстът опитва да систематизира получените данни и да предложи анализ на влиянието на фактори като необходимостите на местните общности, социополитическите събития и ролята на конкретното градско пространство.

Заповядайте!

Кога: 23 октомври, понеделник, 18:30 ч.
Къде: 149 ауд., Ректорат на СУ, Централна сграда, ет. 4

Advertisements